Openbaar vervoer München

Wanneer jij voor de eerste keer op stedentrip naar München gaat is het handig om te weten hoe het openbaar vervoer in München georganiseerd is. Het openbare vervoer is van groot belang voor de twee na drukste bezochte stad van Duitsland. In München kan je veel afstanden te voet afleggen, maar soms is het praktischer om de bus, tram, metro of juist trein te nemen. Hieronder beschrijven wij in het kort hoe het openbaar vervoer in München en omgeving geregeld is.

Openbaar vervoer München

Openbaar vervoer – Bus München

Het openbare vervoer netwerk wordt verzorgd door de Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG). In de stad München rijden meer dan 400 bussen en zijn er meer dan 900 bushaltes te vinden. Deze stadsbussen hebben als doel de reizigers naar de vele tram- en metrostations te brengen en mensen af te zetten bij de bezienswaardigheden. Gebruik de Google Maps applicatie op je mobiele telefoon om de actuele reistijden te controleren. Onderaan deze pagina lees je meer over tickets voor de bus.

Hop on Hop off bus München

Wanneer je de bezienswaardigheden in München wilt bekijken en niet super veel tijd hebt, gebruik dan de ‘Hop on Hop off bus’. Deze bus brengt je snel langs alle bezienswaardigheden van de stad en je kan uitstappen waar en wanneer je maar wilt. Even geen zin om het Marienplatz te bekijken? Blijf dan zitten en stap bij de volgende halte weer uit, ideaal! Tickets voor deze bus koop je van tevoren online, op ieder busstation of bij de chauffeur.

Tram München

De tram in München wordt ook wel de Strassenbahn genoemd. Hiermee kan je snel, betrouwbaar en zeer efficiënt reizen. De trams in München rijden met 80 verschillende trams op 13 routes en heel erg frequent. Tijdens kantoor- en spitsuren rijden de trams om de tien minuten en daarbuiten om de 20 minuten. Lees hieronder bij tarieven hoe je het beste gebruik kunt maken van het tramnetwerk.

Metro van München (U-bahn)

Het meest gebruikte vervoersmiddel in de stad München is de metro, of terwijl de U-bahn. Het metronetwerk in München bestaat uit zeven metrolijnen en in totaal bijna 100 kilometer aan spoor, verdeeld over zo’n 100 metrostations. Deze stations worden duidelijk aangegeven met een grote blauwe U en zijn genummerd van U1 tot en met U7. De metro’s rijden tijdens de spits met een interval van vijf minuten en daarbuiten ongeveer tien minuten, je kan dus heel efficiënt gebruik maken van de metro. De dienstregeling begint iedere dag om 04:00 ’s nachts en eindigt om 01:00 uur. Op vrijdag en zaterdag sluit de metro om 02:00 uur. Zie hieronder de metromap van München:

Metro München

Stadstrein München (S-bahn)

Naast het uitgebreide metronetwerk heeft de stad München diverse S-bahnen waar de stadstrein gebruik van maakt. De stad kent eigenlijk drie hoofdstations, Hauptbahnhof, Ostbahnhof en München Pasing. Op één van deze stations kom je aan wanneer je met de trein naar München komt of vertrek je naar één van de omliggende steden in Duitsland. De treinstations zijn zo gepositioneerd dat je eenvoudig over kunt stappen op de metro, tram of bus, want deze gebruik je praktischer wanneer je binnen het stadscentrum wilt reizen.

Tarieven openbaar vervoer München

Afhankelijk van hoe veel dagen je in München bent en wat je van plan bent te gaan doen verschillen de tarieven voor het openbaar vervoer. Je kan voor iedere afzonderlijke rit natuurlijk een enkeltje kopen bij de chauffeur, dit kost ongeveer €1,50 voor twee stops. Tickets voor het openbaar vervoer in München kan je ook kopen bij de loketten en automaten op alle stations.

Veel verstandiger is om bij aankomst op het vliegveld of één van de grote stations een dagkaart aan te schaffen. Met een dagkaart kan je onbeperkt gebruik maken van het gehele openbare vervoer in München. Een dagkaart is beschikbaar vanaf €3,30, kijk hierbij goed naar de verschillende zones waarvan je gebruik maakt. Daarnaast gelden er andere tarieven voor groepstickets of tickets voor kinderen. Ga je langer dan één dag naar München? Bestel dan voor vertrek online een München CityTourCard kopen waarbij je gebruik kunt maken van het gehele openbare vervoer en ontvang je korting bij verschillende partners en bezienswaardigheden. Deze voucher is beschikbaar vanaf €13,90 per persoon en is geldig voor 24 uur met een maximum van zes dagen.