Vliegveld München

Het vliegveld München (afkorting MUC) ligt op ongeveer 28 kilometer ten noordoosten van het centrum van de stad München, vlakbij de plaats Freising. Met meer dan 46 miljoen passagiers per jaar is München de negende grootste luchthaven van Europa. Op Frankfurt na is het ook het drukste vliegveld van Duitsland. Hieronder geven wij meer informatie omtrent het vliegveld van München.

Vliegveld München aankomst

Het vliegveld van München bestaat uit twee terminals: Terminal 1 (Gates A-E), Terminal 2 (Gates G-H) en Terminal 2 Satellite (Gates K-L). De route tussen Amsterdam Schiphol en München wordt uitgevoerd door de maatschappijen KLM en Lufthansa. Deze vluchten zullen arriveren op Terminal 1, houd hier van tevoren rekening mee. Vanaf het treinstation op Terminal 1 vertrekken de treinen richting het centrum van München, lees hieronder meer. In het midden van de twee terminals, dichtbij Terminal 2, ligt het Munich Airport Center. Dit is een recreatie- en winkelgebied met diverse bedrijven, de Bayern München fanshop, restaurants en winkels om goed te kunnen shoppen. Daarnaast beschikt het vliegveld van München over diverse moderne faciliteiten waarvan je gebruik kunt maken.

Luchthaven München

Goedkope vliegtickets Amsterdam München

Zoals gezegd worden vluchten tussen het vliegveld Amsterdam Schiphol en het vliegveld van München uitgevoerd door KLM en Lufthansa. Vliegtickets zijn in het algemeen beschikbaar vanaf €90,00 voor een retourticket. Het is aan te raden alle beschikbare vluchten eenvoudig te vergelijken op Skyscanner. Vervolgens kan je op deze website je vliegtickets kopen of natuurlijk rechtstreeks bij de vliegmaatschappij. Je hebt dan niet met een tussenpartij te maken, maar het hoeft niet per se goedkoper te zijn. Vergelijking websites kunnen bepaalde prijsafspraken of vliegtickets op voorraad (vroeg ingekocht) hebben.

Vliegveld München naar centrum

Aangezien de luchthaven van München zo’n 30 kilometer ten noordoosten van het centrum van de stad ligt is het van tevoren goed om te weten hoe je gemakkelijk vanaf het vliegveld naar het centrum afreist. Je kan ervoor kiezen om met de trein, bus of auto (taxi of huren) naar het centrum van München te gaan, lees hieronder hoe je dat regelt.

Trein naar het centrum

Het meest gebruikte en voor de hand liggende vervoersmiddel om vanaf de luchthaven het centrum van München te bereiken is de trein, of terwijl de S-Bahn. Het treinstation op het vliegveld van München heet ‘Munich Airport Terminal Station’ en bevindt zich nabij Terminal 1. De lijnen S1 en S8 van de S-Bahn verbinden het vliegveld met een interval van tien minuten met het centrum van München. De S1-lijn rijdt via het westen van de stad, deze rit naar station München Hauptbahnhof duurt ongeveer 45 minuten. De S8-lijn rijdt via het Oosten naar het centraal station in München, deze rit duurt zo’n 40 minuten. Wil je in hartje München aankomen, stap dan uit bij station ‘Marienplatz’ (twee haltes voor het centrale station). De S-Bahn stopt op twee haltes op het vliegveld: ‘Besucherpark’ (parkeerplaats) en eindstation ‘Flughafen München’ (Terminals 1 en 2). Dit is handig om te weten wanneer je terugkeert naar het vliegveld van München.

S-Bahn tickets kopen

Uiteraard heb je een ticket nodig om gebruik te kunnen maken van de S-Bahn. Aan te raden is een Airport-City Day ticket te kopen met zone M-5, deze zijn beschikbaar voor individuele reizigers, koppels, gezinnen of groepen. Met deze kaart kan je onbeperkt gebruik maken van het openbare vervoer in München en is geldig tot 06:00 uur de volgende dag. De Airport-City-Day-Tickets zijn beschikbaar vanaf €13,00 per persoon voor volwassenen.

Vliegveld München

Bus naar het centrum – Lufthansa Express Bus

De tweede optie is om met de bus vanaf het vliegveld naar het centrum van München te gaan. De ‘Lufthansa Express Bus’ rijdt ieder kwartier naar het centrum van de stad en retour, de rit naar München Hauptbahnhof duurt ongeveer 45 minuten. Deze buslijn heeft vier haltes op het vliegveld van München: Terminal 1 (drie stops) en eindstation Terminal 2. Single bustickets zijn online beschikbaar vanaf €10,50 en retourtickets vanaf €17,00. Voor kinderen t/m 14 jaar betaal je respectievelijk €5,50 en €11,00. Ook kan je bustickets kopen bij de buschauffeur ter plaatse, maar dan betaal je €0,50 meer.

Auto huren op vliegveld München

Maak je liever geen gebruik van het openbare vervoer en reis je liever per auto naar het centrum van München? Ook dat is een optie. Je kan ervoor kiezen om op het vliegveld een auto te huren of de taxi te nemen richting het centrum van de stad. Met de auto ben je ongeveer 35 minuten onderweg richting het centrum, dit verschilt dus niet veel ten opzichte van de trein of bus. Een taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van München kost gemiddeld €75,00. De taxi’s bevinden zich voor Terminal 1 en bij de taxistandplaats bij Terminal 2. Deze kan je ter plaatse boeken of van tevoren reserveren via Taxi2Airport. Het voordeel van de taxi is dat je rechtstreeks op bestemming kunt arriveren in plaats van bij één van de stations.

Tussen Terminal 1 en het München Airport Center (MAC) bevindt zich een standplaats waar auto’s verhuurd worden. Deze vind je door de aanwijzigen te volgen naar ‘Car rental Pickup’. Kwalitatief goede auto’s worden verhuurd door verschillende bedrijven, zoals Avis, Sixt, Europcar en Budget. Een auto op het vliegveld van München kan je van tevoren online huren of ter plaatse bij de standplaats. Verschillende auto’s zijn beschikbaar vanaf ongeveer €45,00 per dag.