Wat te doen in München

Het bezoeken van een voetbalwedstrijd van Bayern München kan prima gecombineerd worden met een citytrip München. Je rijdt niet even op en neer voor alleen de wedstrijd, maar voor iedere doelgroep is er wat te doen in München. De Beierse hoofdstad staat naast FC Bayern München vooral bekend om haar schoonheid, de rijke cultuur, geschiedenis en natuurlijk het Oktoberfest. Lees hieronder onze top 20 to do’s en bezienswaardigheden in de stad München!

 1. Allianz Arena tour
 2. Olympiapark München
 3. Hitler en de wandeltocht door het Derde Rijk München
 4. München Highlights fietstour
 5. München Hop on Hop off tour
 6. Marienplatz
 7. Neues Rathaus (stadshuis)
 8. Viktualien Markt
 9. St. Peterkirche
 10. Frauenkirche
 11. Theatinerkirche
 12. Englisher Garten
 13. Eisbach Wave
 14. Hellabrunn dierentuin
 15. Oktoberfest
 16. Hofbräuhaus München
 17. Paleis Schloss Nymphenburg
 18. München Residenz
 19. Deutsches Museum
 20. BMW Museum & Wereld

Wat te doen in München

1. Allianz Arena tour

De meest bezochte locatie in München is natuurlijk de Allianz Arena. Wanneer je langer dan één dag in de stad verblijft is het zeker aan te raden een rondleiding bij Bayern München te gaan doen. Vanaf €19,00 per persoon kom je alles te weten over de geschiedenis van Bayern München en krijg je een uniek kijkje achter de schermen in het stadion. Afhankelijk van of je het museum bezoekt duurt deze tour één tot 2,5 uur.

2. Olympiapark München

Het Olympiapark in München is een groot openbaar stadspark waar doorgaans sportieve en culturele evenementen plaatsvinden. Op deze locatie vonden in 1972 de Olympische zomerspelen plaats. Momenteel kan je er bootje varen, zwemmen in het voormalige Olympische zwembad of het Sea life bezoeken. Ook kan je ervoor kiezen een georganiseerde tour met gids te gaan doen in het Olympiapark. Iedere dag worden diverse rondleidingen en activiteiten georganiseerd die je vooraf online kunt boeken.

Olympiapark München

3. Hitler en de wandeltocht door het Derde Rijk München

Op zoek naar een activiteit in het centrum van München en houd je van wandelen? Dan is het aan te bevelen een wandeltocht door het Derde Rijk München te gaan doen. Als geboorteplaats van de nazi-partij en de thuisbasis van het hoofdkantoor is de geschiedenis van München nauw verbonden met dit nare hoofdstuk uit de Duitse geschiedenis. Middels de 2,5 uur durende rondleiding ontdek je de geschiedenis van München, lees je meer over de opkomst van de nazi’s en bezoek je historische plekken. Tickets voor deze wandeltocht zijn beschikbaar vanaf €15,00 per persoon en de rondleiding is met een Engelstalige gids.

4. München Highlights fietstour

Volgens duizenden stedentrippers is een fietstour met gids dé manier om de stad München te ontdekken. Het is een leuke sportieve activiteit voor groepen waarbij je in no time veel kunt zien van de stad München. De fietstour lange vele bezienswaardigheden in München is informatief, onderhoudend en geschikt voor alle leeftijden. Tickets voor de 3 uur durende München fietstour zijn beschikbaar vanaf €32,00 per persoon.

5. München Hop on Hop off tour

Voor de meer luie stedentripper is er altijd nog de Hop on Hop off tour. Vertrek per dubbeldekkerbus door München en geniet van prachtige uitzichten op de stad en haar vele bezienswaardigheden. Stap in en uit de bus wanneer je maar wilt om de stad op je eigen tempo en gemak te verkennen. Tickets voor deze bus zijn beschikbaar vanaf €16,90 en kunnen één of twee dagen geldig zijn. Profiteer hiermee van drie verschillende stadsroutes en 13 haltes, allemaal in één prijs.

6. Marienplatz

Marienplatz is het belangrijkste plein en het hart van München dat omringd wordt door prachtige historische gebouwen en het uurwerk van het Neues Rathaus. Op het plein staan enkele populaire bezienswaardigheden van München waardoor het hier heel erg druk kan zijn. Het is tevens erg gezellig met veel leuke terrasjes, cafés, restaurants en winkels om te shoppen. Houd er rekening mee dat de prijzen hier een stukje hoger liggen dan in de rest van de stad.

7. Neues Rathaus (stadshuis)

Aan het indrukwekkend Marienplatz bevindt zich dus het nieuwe stadshuis, genaamd ‘Neues Rathaus’. Waar het ‘nieuwe’ vandaan komt is een raadsel, want het gemeentehuis is toch al meer dan een eeuw oud en dateert uit 1890-1900. Iedere dag om 11:00, 12:00 en 17:00 uur luiden de schitterende klokken van dit stadshuis een mooi hoorspel, koperen poppen voeren een grappige voorstelling uit. Het Münchener Rathaus is onder andere decor van de huldiging van FC Bayern München wanneer zij weer eens landskampioen zijn geworden.

8. Viktualien Markt

Op loopafstand van Marienplatz bevindt zich de Viktualien Markt van München. Echte Beierse specialiteiten en bijna alle producten die je kan bedenken koop je op deze markt met maar liefst zeven afdelingen. Het is een typische boerenmarkt waar je voornamelijk levensmiddelen aantreft van lokale boeren en slagers, echte streekproducten dus. Daarnaast worden er geregeld culturele activiteiten georganiseerd en is er een gezellige grote biertuin aanwezig.

Viktualienmarkt München

9. St. Peterkirche

De St. Peterkirche is gebouwd aan het eind van de 12e eeuw en is tijdens de Tweede Wereldoorlog helaas vernietigd. De kerk is volledig gereconstrueerd en sinds 2000 weer volledig in “oude staat”. Het is een aanrader om de toren op de kerk te beklimmen, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad München. De Sint-Pieterskerk vind je achter Marienplatz en torent hoog boven de stad uit!

10. Frauenkirche

Met een lengte van ruim 100 meter is de Frauenkirche de grootste kerk van München te noemen. In de enorme torens van de kerk is plaats voor maar liefst 20.000 mensen, het wordt dagelijks dan ook erg druk bezocht. Na ongeveer 20 jaar bouwen is de kerk in 1494 opgetuigd. Door haar rode bakstenen, prachtige glas-in-lood ramen en voetstap van de duivel is het een zeer opvallende verschijning in de stad München.

11. Theatinerkirche

Voor de liefhebbers hebben wij nog een kerk in de aanbieding. De Theatiner kerk is felgeel en bevindt zich op de Odeonsplatz in de oude binnenstad van München (ten noorden van het centrum). Het kleurrijke Italiaanse gebouw met koperen daken is gebouwd tussen 1663 en 1690 en ontworpen door een Italiaanse architect. Bij binnenkomst in de kerk zijn de meeste bezoekers in eerste instantie verrast, want de binnenkant van de kerk is geheel wit gekleurd.

12. Englisher Garten

Ten noorden van het Marienplatz München bevindt zich de Englischer Garten, of terwijl de Engelse tuin. Het is een stadspark van in totaal 375 hectare grond, hiermee is het zelfs groter dan het Central Park in New York. Ieder jaar wordt het stadspark door meer dan 3,5 miljoen toeristen bezocht. Naast schitterende paviljoens, een tempel en theethuis vind je er twee kunstmusea. Je kan er genieten van de rustgevende uitstraling vanwege vele beelden, bossen, bommen en wateren.

13. Eisbach Wave

Aan de ingang van de Engelse tuin in München vind je de Eisbach Wave. Het is één van de topattracties van München voor zowel sportliefhebbers als toeristen. De Eisbach is een woeste rivier in het stadscentrum waar de surfers dagelijks veel bekijks trekken. Laat je meevoeren in de stroom naar de Engelse tuin en geniet van stoere surfers die er echt een spectaculaire show van proberen te maken!

Eisbach Wave München

14. Hellabrunn dierentuin

Reis jij met je gezin of met jonge kinderen naar München? Dan is het wellicht leuk om de Hellabrunn dierentuin te bezoeken. De Hellabrunn Zoo ligt ongeveer vijf kilometer ten zuiden van het stadscentrum van München en kan je eenvoudig met de metro (U-Bahn) bereiken. Vanaf station Marienplatz neem je lijn U3 naar station ‘Thalkirchen Tierpark’, deze rit duurt ongeveer 15 minuten. De dierentuin is sinds 1911 een begrip in München en met meer dan 40 hectare aan grond is dit niet zomaar een dierentuin. Je vindt er Alpaca’s, olifanten, ijsberen, leeuwen, vele soorten apen, de Europese wolf en nog veel meer. Tickets voor de Münchener Hellabrunn Tierpark koop je eenvoudig online, deze kosten €15,00 voor volwassenen en voor kinderen t/m 14 jaar betaal je €6,00.

15. Oktoberfest

Wat ooit is ontstaan als feest ter gelegenheid van het huwelijk van Lodewijk van Beieren is nu het grootste volksfeest van Europa. Het Münchener Oktoberfest trekt ieder jaar maar liefst zes miljoen mensen waarbij 5,7 miljoen hectoliter genuttigd wordt. Het feest start ieder jaar om 12:00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en duurt 16 tot 18 dagen. De locatie van het Oktoberfest is de ‘Theresienwiese’, iets buiten het centrum van de stad.

16. Hofbräuhaus München

Natuurlijk staat München ook bekend om haar speciale biercultuur en bijbehorende lekkere schnitzels en braadworsten. Voor jou als bier- of drankliefhebber is het zeker een goed idee de beroemdste bierhal ter wereld te bezoeken. In deze bierbrouwerij kan je een georganiseerde tour doen om meer te weten te komen over de unieke brouwwijze en kan je genieten van lekkere biersoorten. Het Münchener Hofbräuhaus bevindt zich aan de Platzl 9, op loopafstand van Marienplatz. Het is 365 dagen per jaar geopend vanaf 09:00 uur ’s morgens tot middernacht.

17. Paleis Schloss Nymphenburg

Het Schloss Nymphenburg, ten noordwesten van het stadscentrum van München, is een prachtig paleis met paviljoens ontworpen door een Italiaanse architect. Dit paleis is het zomerverblijf van de Beierse koningen en het 200 hectare stadspark is vrij toegankelijk voor toeristen. Een trekpleister en lust voor het oog voor iedere liefhebber!

Schloss Nymphenburg München

18. München Residenz

Wanneer je van kastelen houdt, neem dan ook een kijkje bij het München Residenz. Dit schitterende paleis is te vinden in hartje München naast Odeonsplatz. Na een zware verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog is de residentie in 1945 volledig herbouwd, inmiddels is het een culturele instelling. Het voormalige koninklijke paleis met het aangrenzende park Hofgarten heeft tien mooie binnenplaatsen, maar liefst 130 kamers inclusief tien schatkamers.

19. Deutsches Museum

Het Deutsches museum is, met ruim 28.000 tentoongestelde archieven, ’s werelds grootste museum over technologie en wetenschap. Voor jong en oud is er veel te beleven en kom je meer te weten over de lucht- en ruimtevaart, computers, telecommunicatie en technisch speelgoed. Het Deutsches Museum bevindt zich in een schitterend gebouw, gelegen op een eilandje in het stadscentrum van München aan de Isar rivier. Tickets voor een bezoek aan het museum kosten €14,00 voor volwassenen, voor kinderen en groepen/families zijn speciale tarieven van toepassing.

20. BMW Museum & Wereld

Een echte aanrader voor iedere BMW-fan of autoliefhebber in het algemeen is een bezoek aan de BMW wereld en het Museum. Bij de Beierse autofabrikant leer je alles over de geschiedenis van BMW, bezichtig je veel soorten BMW-modellen en krijg je een uniek kijkje achter de schermen en zelfs in de verwachte toekomst. Het is leuk een georganiseerde tour door het BMW Museum te gaan doen, de kosten hiervan zijn €13,00 per persoon en duurt ongeveer een uur. De BMW Welt is vrij toegankelijk voor toeristen.