Oktoberfest München

Het grootste volksfeest van Europa is natuurlijk het Münchener Oktoberfest. Ieder jaar trekt het Oktoberfest liefst zes miljoen mensen waarbij 5,7 miljoen hectoliter bier genuttigd wordt. Traditioneel start het volksfeest om 12:00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en duurt 16 tot 18 dagen. Lees hieronder alles over het Oktoberfest München!

Oktoberfest München

De geschiedenis van het Oktoberfest gaat terug tot het jaar 1810. Destijds werd het feest georganiseerd ter gelegenheid van het huwelijk van kroonprins Lodewijk van Beieren, met Theresia van Saksen-Hildburghausen. Niemand had gedacht dat dit het ’s werelds grootste volksfeest zou gaan worden. Het Oktoberfest wordt ieder jaar georganiseerd op een speciaal terrein, genaamd de Theresienwiese ten zuidwesten van het stadscentrum van München. In totaal staan er op dit terrein 17 grote en 21 kleinere biertenten van verschillende grote biermerken en brouwerijen. Het Oktoberfest is iedere dag geopend vanaf 09:00 uur, vanaf 10:00 uur worden er non-alcoholische dranken geserveerd. Om 12:00 uur luidt het ‘Ozapft is’ waarna de biertap open gaat!

Oktoberfest München tickets

Het grootste volksfeest ter wereld brengt geen entree in rekening en je hoeft geen tickets te kopen om toegang tot het Oktoberfest te krijgen. Soms staan er lange wachtrijen bij de ingang wat te maken heeft met de beveiligingscontroles. Houd van tevoren rekening met de volgende zaken:

Oide Wiesn bezoeken

Wil jij het ‘Oide Wiesn’, nostalgische oude Oktoberfest aan de zuidkant, bezoeken dan betaal je €3,00 toegang. Houd er rekening mee dat je voor kermisattracties slechts €1,00 betaalt, terwijl kinderen tot 14 jaar gratis toegang hebben.

Biertenten en attracties

De grote en kleine biertenten binnen het Oktoberfest brengen ook geen kosten in rekening voor toegang en vereisen geen kaartjes. Je hebt in principe geen reservering nodig om een bepaalde tent naar binnen te gaan, tenzij deze gesloten is vanwege overbevolking (dit gaat al snel). In de officiële Oktoberfest App kijk je eenvoudig de bezettingsgraad van verschillende tenten.

Tafelreserveringen Oktoberfest

Je hebt dus geen reservering nodig om een biertent binnen te stappen. Een kwart deel van de tafels wordt standaard bewaard voor mensen zonder reserveringen. Houd er wel rekening mee dat het Oktoberfest enorm druk bezocht wordt en de kans heel erg groot is dat iedere biertent volgepakt is, helemaal in de weekenden. Wil je zeker zijn van een plek in een bepaalde biertent, plaats dan echt een reservering ver van tevoren. Er is geen centraal reserveringspunt, maar tafelreserveringen kunnen rechtstreeks gemaakt worden bij de betreffende biertent. Plaats bij één van onderstaande biertenten een reservering vooraf!

Oktoberfest München tickets

Grote biertenten reserveren

Armbrustschützen-Festzelt
Augustiner-Festhalle
Festzelt Tradition
Fischer-Vroni
Hacker-Festzelt
Herzkasperlzelt
Hofbräu-Festzelt
Käfer Wies’n-Schänke
Kufflers Weinzelt
Löwenbräu-Festzelt
Marstall Festzelt
Ochsenbraterei
Paulaner Festzelt
Pschorr-Bräurosl
Schottenhamel-Festhalle
Schützen-Festzelt
Zur Schönheitskönigin

Kleine biertenten reserveren

Bodo’s Cafézelt
Café Kaiserschmarrn
Café Mohrenkopf
Feisinger’s Kas- und Weinstubn
Fisch-Bäda
Glöckle Wirt
Goldener Hahn
Haxnbraterei
Heimer Enten- und Hühnerbraterei
Heinz Wurst- und Hühnerbraterei
Hühner- und Entenbraterei Ammer
Kaffeehaferl Schiebl
Kalbsbraterei
Münchner Knödelei
Poschner’s Hühner- und Entenbraterei
Vinzenzmurr Metzgerstub’n
Wildstuben
Wirtshaus im Schichtl
Zum Stiftl

Overige praktische informatie

Op de eerste zaterdag zijn de Oktoberfest tenten dus geopend vanaf 09:00 uur ’s morgens terwijl dit op midweekse dagen 10:00 uur is. Houd er rekening mee dat de biertap vanaf 12:00 uur in de middag pas open gaat. De Theresienwiese bereik je gemakkelijk door gebruik te maken van het openbare vervoer in München. De S-Bahn, U-Bahn, bus en tram brengen je snel en veilig naar het Oktoberfest. Hieronder beschrijven wij kort hoe je middels het openbare vervoer het Oktoberfest kunt bereiken.

Trein S-Bahn:

Lijn S-1 en S-8 en stap uit bij station Hackerbrücke. Vanaf hier loop je in tien minuten naar de ingang van het Oktoberfest.

Metro U-Bahn:

Neem metrolijn U4 of U5 naar halte ‘Theresienwiese’ nabij de ingang van het Oktoberfest. Alternatieven zijn de lijnen U3 en U6 richting station Goetheplatz, vanaf hier is het nog een klein stukje lopen.

Bus:

Neem de buslijnen 53, 58, 62 of 134 naar bushalte Theresienwiese.

Tram:

Neem tramlijn 18 of 19 naar halte Holzapfelstraße of Hermann-Lingg-Straße. Buslijnen 16 of 17 brengen je naar station Hackerbrücke waar vandaan je in tien minuten naar het Oktoberfest loopt.